Ota yhteyttä!
Seuraa somessa:

Alkuvuosi on elämäntaparemonttien kulta-aikaa ja lehdet pursuavat uutisia, kuinka lisätä terveyttä ja parantaa hyvinvointia.

Kirkassilmäiset Personal Trainerit jakavat vuolaasti vinkkejään ja ravintoon perehtyneet hyvinvointivalmentajat loihtivat mitä maukkaampia reseptejä. Joogaope muistuttaa miten super sinä olet, kun heräät aurinkotervehdykseen ja aamukahvin lomassa ajattelet kaikkia niitä mahdollisuuksia, miten luot tästäkin päivästä oman mestariteoksen. Juuri sinusta on mihin vain, kun uskot itseesi ja kehität jatkuvasti kykyjäsi.

Mutta kun ei ole.

Aloitetaan huonoilla uutisilla. Jos aloitit tammikuussa elämäntaparemontin on enemmän kuin todennäköistä, että olet jo luovuttanut tai tulet epäonnistumaan ja rumasti. Se on realismia, mutta toisaalta aika inhimillistä. Ihmiset ovat kuitenkin perusluonteeltaan laiskoja ja reilut 200 000-vuotta kehittynyt perimämme on luotu säästämään energiaa aina, kun se on mahdollista.

Ennen kuin syytämme ongelmistamme pystyssä kulkevia apinoita ja muita esi-isiämme, niin pohditaan kuitenkin keinoja, kuinka sinä voisit mielestäni onnistua ja mahdollisesti lisätä sitä paljon puhuttua hyvinvointia. Tässä viisi huomioita:

  1. Syö

Kiukuttelevat lapset ovat ärsyttäviä, mutta kiukuttelevat aikuiset ovat vielä ärsyttävämpiä. Kiukuttelu johtuu pääosin väärästä seurasta, huonosta ruoasta, tai molemmista. Jos et voi vaikuttaa lähelläsi oleviin kanssaihmisiin, niin koita edes syödä kunnolla. Rasvaiset herkut ja sokeroidut eväät ovat p*skaa, eivätkä ne tee hyvää sinulle, eikä muillekkaan. Syökää kunnolla, niin maailma ympärillänne avartuu ja jaksatte touhuta.

  1. Nuku

Oppiminen, palautuminen ja kuorsaaminen tapahtuvat unessa. Jos et oikein jaksa arjen haasteita, niin yritä nukkua enemmän. Jos olet jatkuvasti väsynyt, niin nuku enemmän. Jos harjoittelu ei kulje, niin nuku enemmän.

Jos sinulla on ongelmia parisuhteessa, niin kuuntele toista enemmän.

Seitsemästä yhdeksään tuntia unta yössä säännöllisellä rytmillä toimii yleensä aika hyvin. Ota tarvittaessa päikkärit tai pysähdy huilaamaan.

  1. Epäonnistu

Jos elämä murjoo sinut 9 kertaa kanveesiin, niin nouse 10 kertaa ylös.

Hyväksy myös itseltäsi se, että aloititpa minkä harrasteen tahansa, niin tulet olemaan siinä alkuun aika p*ska. Kuntosalilla selkäsi kipeytyy, koska teet typeriä liikkeitä huonolla ryhdillä. Todennäköisesti ohjelmasi on tasollesi aivan liian haastava ja käytät aivan liian suuria sarjapainoja samalla, kun huijaat lähinnä itseäsi vajailla liikeradoilla.

Kaikki tämä on kuitenkin aivan fine, sillä samaan meistä on langennut aika varmasti jokainen. On tyhmää toistaa samoja virheitä ja niitä voi myös oppia välttelemään, jos antaa jonkun kokeneemman auttaa. Pyydä apua vaikka äidiltä, kaverilta tai hyvältä Personal Trainerilta, niin tiesi menestykseen saattaa olla hieman sileämpi ja alun tuskailut voivat olla siedettävämpiä.

  1. Suunnittele

Huonokin suunnitelma on parempi kuin ei suunnitelmaa ollenkaan. Jos haahuilet salilla ilman päämäärää nykien vapaina olevia laitteita surkeilla suoritustekniikoilla, niin älä ihmettele, jos lihaksesi eivät kehity.

Jos ostat aina vain ruokia, joita mielesi tekee ja edestäsi löytyy jatkuvasti jäätelöä ja pakastepitsoja, niin älä käy ihmettelemään miksi painoindeksisi muistuttaa kengännumeroa. Onnistuminen asiassa kuin asiassa vaatii jonkinlaista päämäärää, suunnitelmaa ja ennen kaikkea toteutusta.

Hyvään suunnitelmaan kuuluu myös hetket, jolloin elämästä nautitaan herkuttelun merkeissä. Tällöin voidaan pitää myös harkittua taukoa harjoittelusta, jonka jälkeen on taas luontevaa palata takaisin jatkamaan.

  1. Ota vastuu

On asioita, joihin me voimme vaikuttaa ja on asioita joihin emme.

Terveys on yksi niistä jutuista, joihin perimän sallimissa kehyksissä pystymme vaikuttamaan ja paljon. Kanna vastuu valinnoistasi.

On aivan mahdollista, että kasvusi on täynnä traumoja ja karmeita tapahtumia. Mikäli näin ei ole, niin on hyvin todennäköistä, että myrskyt odottavat sinua tulevaisuudessa.

Jotta kestäisimme oksia katkovat myräkät mahdollisimman pienin vaurioin, niin asioiden välttelyn ja pakoon juoksemisen sijasta suosittelen harjaannuttamaan itsestään mahdollisimman vahvan ja kestävän.

Se voi tarkoittaa voimaharjoittelua ja isompia lihaksia. Se voi olla ravintoa, jonka avulla pääset irti verenpainelääkkeistä. Se saattaa olla enemmän unta ja virkeämpiä tunteja hereillä, jolloin jaksat temmeltää vaikkapa lasten kanssa. Se voi olla kaikkea näistä tai jokin kiva kirja, jonka avulla opit jotakin oleellista ihmisyydestä.

Olipa se mitä vain, niin on asioita, joita sinun täytyy tehdä ollaksi valmiina, koska pimeys ja syksy tulevat aivan varmasti. Se tiputtaa lehdet, jotka meidän täytyy siivota ennemmin tai myöhemmin.

Kysymys kuuluu, kuinka vahvana sinä lähdet niitä haravoimaan?

Eemeli Sissonen, Kunnonsali

Kirjoittaja on yli 11-vuotta liikunta-alalla toiminut valmentaja, joka suhtautuu elämään ja itsensä kehittämiseen optimistisesti.

 

 

 

Lue myös

Katso kaikki >